Svart te

Det svarta teet är det mest druckna i hela världen och dominerar Europas tedrickande, till skillnad från Asien där man föredrar sitt ursprungliga gröna. Framför allt i Ryssland och England finns en utpräglad tedrickarkultur där man föredrar svart, oftast kraftigt te. När teet var nytt och spännande här i väst dracks det i fina salonger över hela Europa, men populariteten avtog och kaffet vann istället mark. Teet har börjat få en nytändning kanske främst med anledning av dess hälsoeffekter. Nu slår sig grönt, rött och i viss mån vitt te fram mer.

Smaksatt svart te finns en mängd variationer, från fruktigt, sött och gräddigt till kraftigt, rökigt och kärvt. Tesorter kan också variera mycket i smak utan att vara smaksatta. Landet teet odlas i, den variant av teplantan som används, höjden över havet, väderlek och jordmån avgör mycket i hur teet sedan smakar. Det finns två typer av teplanta; den kinesiska Camellia sinensis sinensis och den indiska Camellia sinensis assamica. Den indiska varianten upptäcktes sent och ger robustare smak än den kinesiska. Ofta använder man hybrider av de båda plantorna.

Till teblandningarna arbetar experter, teablenders, med avsmakning och blandar så att smaken harmonierar och fortsätter vara densamma varje år. Det är ett arbete som kräver långvarig utbildning och en känslig näsa.


Smaksatt svart te


Indiskt svart te

I Indien produceras ett brett spektrum av svarta teer, alltifrån de fylliga, mustiga teer som används till landets nationaldryck chai masala till det otroligt fina, lätta Darjeelingteet. Den indiska varianten på teplantan ger robustare, kraftigare smak till te som odlas på hybrider av de båda plantorna. Med alla dessa variationer är Indien också världens största producent av svart te.


Grundrecept på chai masala


Kinesiskt svart te

Det svarta kinesiska teet går på export - här är det grönt te som gäller. I Kina är man försiktigare med tebladen än i Indien och man använder dessutom framför allt den kinesiska teplantan vilket sammantaget oftast ger lättare och mer aromatiska tesorter än de som odlas i Indien.


Te från Sri Lanka/Ceylon



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se

Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

kycklingrecept.nu


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...