Svart te

Det svarta teet är det mest druckna i hela världen och dominerar Europas tedrickande, till skillnad från Asien där man föredrar sitt ursprungliga gröna. Framför allt i Ryssland och England finns en utpräglad tedrickarkultur där man föredrar svart, oftast kraftigt te. När teet var nytt och spännande här i väst dracks det i fina salonger över hela Europa, men populariteten avtog och kaffet vann istället mark. Teet har börjat få en nytändning kanske främst med anledning av dess hälsoeffekter. Nu slår sig grönt, rött och i viss mån vitt te fram mer.

Smaksatt svart te finns en mängd variationer, från fruktigt, sött och gräddigt till kraftigt, rökigt och kärvt. Tesorter kan också variera mycket i smak utan att vara smaksatta. Landet teet odlas i, den variant av teplantan som används, höjden över havet, väderlek och jordmån avgör mycket i hur teet sedan smakar. Det finns två typer av teplanta; den kinesiska Camellia sinensis sinensis och den indiska Camellia sinensis assamica. Den indiska varianten upptäcktes sent och ger robustare smak än den kinesiska. Ofta använder man hybrider av de båda plantorna.

Till teblandningarna arbetar experter, teablenders, med avsmakning och blandar så att smaken harmonierar och fortsätter vara densamma varje år. Det är ett arbete som kräver långvarig utbildning och en känslig näsa.


Smaksatt svart te


Indiskt svart te

I Indien produceras ett brett spektrum av svarta teer, alltifrån de fylliga, mustiga teer som används till landets nationaldryck chai masala till det otroligt fina, lätta Darjeelingteet. Den indiska varianten på teplantan ger robustare, kraftigare smak till te som odlas på hybrider av de båda plantorna. Med alla dessa variationer är Indien också världens största producent av svart te.


Grundrecept på chai masala


Kinesiskt svart te

Det svarta kinesiska teet går på export - här är det grönt te som gäller. I Kina är man försiktigare med tebladen än i Indien och man använder dessutom framför allt den kinesiska teplantan vilket sammantaget oftast ger lättare och mer aromatiska tesorter än de som odlas i Indien.


Te från Sri Lanka/Ceylon



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...