Svart te

Det svarta teet är det mest druckna i hela världen och dominerar Europas tedrickande, till skillnad från Asien där man föredrar sitt ursprungliga gröna. Framför allt i Ryssland och England finns en utpräglad tedrickarkultur där man föredrar svart, oftast kraftigt te. När teet var nytt och spännande här i väst dracks det i fina salonger över hela Europa, men populariteten avtog och kaffet vann istället mark. Teet har börjat få en nytändning kanske främst med anledning av dess hälsoeffekter. Nu slår sig grönt, rött och i viss mån vitt te fram mer.

Smaksatt svart te finns en mängd variationer, från fruktigt, sött och gräddigt till kraftigt, rökigt och kärvt. Tesorter kan också variera mycket i smak utan att vara smaksatta. Landet teet odlas i, den variant av teplantan som används, höjden över havet, väderlek och jordmån avgör mycket i hur teet sedan smakar. Det finns två typer av teplanta; den kinesiska Camellia sinensis sinensis och den indiska Camellia sinensis assamica. Den indiska varianten upptäcktes sent och ger robustare smak än den kinesiska. Ofta använder man hybrider av de båda plantorna.

Till teblandningarna arbetar experter, teablenders, med avsmakning och blandar så att smaken harmonierar och fortsätter vara densamma varje år. Det är ett arbete som kräver långvarig utbildning och en känslig näsa.


Smaksatt svart te


Indiskt svart te

I Indien produceras ett brett spektrum av svarta teer, alltifrån de fylliga, mustiga teer som används till landets nationaldryck chai masala till det otroligt fina, lätta Darjeelingteet. Den indiska varianten på teplantan ger robustare, kraftigare smak till te som odlas på hybrider av de båda plantorna. Med alla dessa variationer är Indien också världens största producent av svart te.


Grundrecept på chai masala


Kinesiskt svart te

Det svarta kinesiska teet går på export - här är det grönt te som gäller. I Kina är man försiktigare med tebladen än i Indien och man använder dessutom framför allt den kinesiska teplantan vilket sammantaget oftast ger lättare och mer aromatiska tesorter än de som odlas i Indien.


Te från Sri Lanka/Ceylon



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se


Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

I helgen tjuvstartar vi våffelfrossan, gärna med lite mindre traditionella våfflor att servera till efterrätt. Franska våfflor fyllda med vaniljkräm eller chokladvåfflor avslutar en lätt måltid med finess.
Våfflor blir dessutom en uppskattad huvudrätt med hjälp av matiga pålägg och röror av olika slag - eller prova att byta grädden och sylten mot några av våra andra förslag på söta pålägg!

 vafflor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...