Bryggningen



Det finns flera viktiga faktorer i bryggningen av teet som spelar roll för teets smak. Vattnet, dess temperatur och dragningstiden avgör mer än man tror.

Vattnet ska vara kallt och friskt taget direkt från kranen eftersom högre syrehalt ger bättre te. Det finns en berättelse om en kinesisk kejsarinna som varje morgon lät sina tjänare samla frisk dagg till dagens te - riktigt så långt behöver man kanske inte gå... Hur man sedan kokar upp det spelar ingen roll, även om vattenkokaren är det mest energieffektiva alternativet. Enligt de gamla kineserna är tevattnet färdigt när bubblorna är stora som karpögon. För svart, rött och vitt te bör temperaturen ligga på 100 grader eller strax under. För grönt te får vattnet gärna svalna någon minut innan man häller på det.

Det gröna teet ska ha kortast dragningstid, omkring 2-3 minuter. Svart och vitt te får dra uppåt 5 minuter, medan rött te gärna får dra en lite längre stund. Det röda teet blir inte lika lätt beskt och får fylligare smak med längre dragningstid.


Kommentar av Thé-nörden
8 april 2011

Man får jättebra tevatten genom att, tro det eller ej, köra koppen med vattnet i mikrovågsugnen!

Prova!

Helst så ska man ha klor- och flourfritt vatten, men det kan vara svårt att ordna.

Används aldrig om tidigare uppkokat vatten! Vet ej varför, men det blir faktiskt inte lika gott.

För svart te, vad jag hört, så är det lagom med runt omkring 90-95 grader. Vitt te, precis som grönt te, är lite känsligare. för grönt te skulle jag säga runt om kring 70 grader, Vitt te tål lite mer.

Och ja, jag tar faktiskt temperaturen på vattnet när jag värmt det!

Med rött te, menar du rooibos eller menar du asiatiskt rött te?

Rött te är detsamma som svart te, men det har lagrats på ett annat sätt. liksom gult te.

Te-nörden har fått säga sitt.

Kommentar av Kaka
15 juli 2010

2-3 minuter för gröna teer är väldigt missvisande; det varierar mellan olika sorter, men i regel brukar det vara kortare tid för japanska och längre för kinesiska, och längre tid ju lägre temperatur.

Som exempel har jag teer som inte bör dra mer än 30 s och andra där bladen gärna kan ligga kvar i koppen.

Man får prova sig fram. :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

Mamma föredrar nog hemgjorda bakverk framför vilken present som helst, inte sant? På faten dukar vi med drömtårta eller en lyxigare rulltårta med romrussin. Små knapriga mandelskorpor varierar och ligger fint bredvid kaffekoppen. Svårare än så behöver det inte vara! Tycker morsan det blir för sötsliskigt? Satsa på en kaffegök, eller för all del irish coffee.

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...