Bryggningen
Det finns flera viktiga faktorer i bryggningen av teet som spelar roll för teets smak. Vattnet, dess temperatur och dragningstiden avgör mer än man tror.
Vattnet ska vara kallt och friskt taget direkt från kranen eftersom högre syrehalt ger bättre te. Det finns en berättelse om en kinesisk kejsarinna som varje morgon lät sina tjänare samla frisk dagg till dagens te - riktigt så långt behöver man kanske inte gå... Hur man sedan kokar upp det spelar ingen roll, även om vattenkokaren är det mest energieffektiva alternativet. Enligt de gamla kineserna är tevattnet färdigt när bubblorna är stora som karpögon. För svart, rött och vitt te bör temperaturen ligga på 100 grader eller strax under. För grönt te får vattnet gärna svalna någon minut innan man häller på det.
Det gröna teet ska ha kortast dragningstid, omkring 2-3 minuter. Svart och vitt te får dra uppåt 5 minuter, medan rött te gärna får dra en lite längre stund. Det röda teet blir inte lika lätt beskt och får fylligare smak med längre dragningstid.
Man får jättebra tevatten genom att, tro det eller ej, köra koppen med vattnet i mikrovågsugnen!
Prova!
Helst så ska man ha klor- och flourfritt vatten, men det kan vara svårt att ordna.
Används aldrig om tidigare uppkokat vatten! Vet ej varför, men det blir faktiskt inte lika gott.
För svart te, vad jag hört, så är det lagom med runt omkring 90-95 grader. Vitt te, precis som grönt te, är lite känsligare. för grönt te skulle jag säga runt om kring 70 grader, Vitt te tål lite mer.
Och ja, jag tar faktiskt temperaturen på vattnet när jag värmt det!
Med rött te, menar du rooibos eller menar du asiatiskt rött te?
Rött te är detsamma som svart te, men det har lagrats på ett annat sätt. liksom gult te.
Te-nörden har fått säga sitt.