Bryggningen



Det finns flera viktiga faktorer i bryggningen av teet som spelar roll för teets smak. Vattnet, dess temperatur och dragningstiden avgör mer än man tror.

Vattnet ska vara kallt och friskt taget direkt från kranen eftersom högre syrehalt ger bättre te. Det finns en berättelse om en kinesisk kejsarinna som varje morgon lät sina tjänare samla frisk dagg till dagens te - riktigt så långt behöver man kanske inte gå... Hur man sedan kokar upp det spelar ingen roll, även om vattenkokaren är det mest energieffektiva alternativet. Enligt de gamla kineserna är tevattnet färdigt när bubblorna är stora som karpögon. För svart, rött och vitt te bör temperaturen ligga på 100 grader eller strax under. För grönt te får vattnet gärna svalna någon minut innan man häller på det.

Det gröna teet ska ha kortast dragningstid, omkring 2-3 minuter. Svart och vitt te får dra uppåt 5 minuter, medan rött te gärna får dra en lite längre stund. Det röda teet blir inte lika lätt beskt och får fylligare smak med längre dragningstid.


Kommentar av Thé-nörden
8 april 2011

Man får jättebra tevatten genom att, tro det eller ej, köra koppen med vattnet i mikrovågsugnen!

Prova!

Helst så ska man ha klor- och flourfritt vatten, men det kan vara svårt att ordna.

Används aldrig om tidigare uppkokat vatten! Vet ej varför, men det blir faktiskt inte lika gott.

För svart te, vad jag hört, så är det lagom med runt omkring 90-95 grader. Vitt te, precis som grönt te, är lite känsligare. för grönt te skulle jag säga runt om kring 70 grader, Vitt te tål lite mer.

Och ja, jag tar faktiskt temperaturen på vattnet när jag värmt det!

Med rött te, menar du rooibos eller menar du asiatiskt rött te?

Rött te är detsamma som svart te, men det har lagrats på ett annat sätt. liksom gult te.

Te-nörden har fått säga sitt.

Kommentar av Kaka
15 juli 2010

2-3 minuter för gröna teer är väldigt missvisande; det varierar mellan olika sorter, men i regel brukar det vara kortare tid för japanska och längre för kinesiska, och längre tid ju lägre temperatur.

Som exempel har jag teer som inte bör dra mer än 30 s och andra där bladen gärna kan ligga kvar i koppen.

Man får prova sig fram. :)


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

Sopa ut de sista spåren av helgmaten och laga vardagsmat med stil! En enkel men elegant rödbetssoppa, en värmande morotssoppa eller god potatissoppa går snabbt att laga och mättar gott.

Ett hembakat bröd till ger stil åt den enklast måltid, kanske ett gott dinkelbröd. Vill du vara säker på succé satsar du på eget, hembakat knäckebröd. Servera enbart med smör eller en god hårdost och vardagskvällen känns med ens betydligt ljusare!

En god fortsättning på den nya året!

 sopprecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...