Grönt te


Det gröna teet är det ursprungliga och har en naturlig smak. I Kina har det druckits i flera tusen år och dominerar ohotat än idag alla andra tesorter. I väst är det svarta teet vardagste medan det gröna är på frammarsch.
Smaken får behålla sin naturlighet eftersom teet inte oxideras utan bara hettas upp. Metoderna är olika i Kina och Japan som är de största producenterna, se nedan. Koffeinmängden är lägre än för det svarta teet. Grönt te är en färskvara och smakar bäst under skördeperioden i april och maj men förstås går det bra att dricka också resten av året.
Grönt te passar bra att dricka till framför allt lättare mat och asiatiskt. Det går också att använda i matlagning, kanske som smaksättning till en sorbet eller som täcke till lax i ugn.

Många olika smaker och typer finns att upptäcka bland gröna teer även om man inte smaksätter i lika stort urval som med svart te. Teet kan också formas med ett speciellt hantverk för att vara dekorativt. Blomformen är populär men det finns alla möjliga varianter.

Kinesiskt grönt te

I Kina dricker man nästan uteslutande grönt te, även om alla sorters te produceras. Bladen läggs direkt i koppen och tekannor används bara till speciella tillfällen. Från början förvarades teet format som pressade kakor, liksom pu er-teet fortfarande lagras, innan de lösa bladen tog över.
Produktionen kräver vana. Hantverket dominerar från plockning till produktion men arbetskraften är billig och priserna därefter. När bladen ska hettas upp använder man i Kina rostning som teknik. Detta görs i stora wokpannor och det krävs precision för att veta exakt när bladen är färdiga. De rullas sedan och resultatet ger en rostad, lätt smak som har örtiga toner.

Japanskt grönt te

Smaken på det japanska teet präglas av landets läge ute i havet. Efter upphettningen som sker genom ångning får bladen en smak som kan beskrivas som algig och minner om havet, samtidigt som den är ren och elegant. I Japan dricks och produceras uteslutande grönt te som får växa på låg höjd till skillnad från hur teet odlas på kontinenten. Japanskt te är dyrare än kinesiskt. Arbetskraften höjer priset även om den mesta produktionen sker maskinellt. Teceremonin är speciell för Japan, läs mer under fliken Tetraditioner.



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...