Grönt te


Det gröna teet är det ursprungliga och har en naturlig smak. I Kina har det druckits i flera tusen år och dominerar ohotat än idag alla andra tesorter. I väst är det svarta teet vardagste medan det gröna är på frammarsch.
Smaken får behålla sin naturlighet eftersom teet inte oxideras utan bara hettas upp. Metoderna är olika i Kina och Japan som är de största producenterna, se nedan. Koffeinmängden är lägre än för det svarta teet. Grönt te är en färskvara och smakar bäst under skördeperioden i april och maj men förstås går det bra att dricka också resten av året.
Grönt te passar bra att dricka till framför allt lättare mat och asiatiskt. Det går också att använda i matlagning, kanske som smaksättning till en sorbet eller som täcke till lax i ugn.

Många olika smaker och typer finns att upptäcka bland gröna teer även om man inte smaksätter i lika stort urval som med svart te. Teet kan också formas med ett speciellt hantverk för att vara dekorativt. Blomformen är populär men det finns alla möjliga varianter.

Kinesiskt grönt te

I Kina dricker man nästan uteslutande grönt te, även om alla sorters te produceras. Bladen läggs direkt i koppen och tekannor används bara till speciella tillfällen. Från början förvarades teet format som pressade kakor, liksom pu er-teet fortfarande lagras, innan de lösa bladen tog över.
Produktionen kräver vana. Hantverket dominerar från plockning till produktion men arbetskraften är billig och priserna därefter. När bladen ska hettas upp använder man i Kina rostning som teknik. Detta görs i stora wokpannor och det krävs precision för att veta exakt när bladen är färdiga. De rullas sedan och resultatet ger en rostad, lätt smak som har örtiga toner.

Japanskt grönt te

Smaken på det japanska teet präglas av landets läge ute i havet. Efter upphettningen som sker genom ångning får bladen en smak som kan beskrivas som algig och minner om havet, samtidigt som den är ren och elegant. I Japan dricks och produceras uteslutande grönt te som får växa på låg höjd till skillnad från hur teet odlas på kontinenten. Japanskt te är dyrare än kinesiskt. Arbetskraften höjer priset även om den mesta produktionen sker maskinellt. Teceremonin är speciell för Japan, läs mer under fliken Tetraditioner.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...