Grönt te


Det gröna teet är det ursprungliga och har en naturlig smak. I Kina har det druckits i flera tusen år och dominerar ohotat än idag alla andra tesorter. I väst är det svarta teet vardagste medan det gröna är på frammarsch.
Smaken får behålla sin naturlighet eftersom teet inte oxideras utan bara hettas upp. Metoderna är olika i Kina och Japan som är de största producenterna, se nedan. Koffeinmängden är lägre än för det svarta teet. Grönt te är en färskvara och smakar bäst under skördeperioden i april och maj men förstås går det bra att dricka också resten av året.
Grönt te passar bra att dricka till framför allt lättare mat och asiatiskt. Det går också att använda i matlagning, kanske som smaksättning till en sorbet eller som täcke till lax i ugn.

Många olika smaker och typer finns att upptäcka bland gröna teer även om man inte smaksätter i lika stort urval som med svart te. Teet kan också formas med ett speciellt hantverk för att vara dekorativt. Blomformen är populär men det finns alla möjliga varianter.

Kinesiskt grönt te

I Kina dricker man nästan uteslutande grönt te, även om alla sorters te produceras. Bladen läggs direkt i koppen och tekannor används bara till speciella tillfällen. Från början förvarades teet format som pressade kakor, liksom pu er-teet fortfarande lagras, innan de lösa bladen tog över.
Produktionen kräver vana. Hantverket dominerar från plockning till produktion men arbetskraften är billig och priserna därefter. När bladen ska hettas upp använder man i Kina rostning som teknik. Detta görs i stora wokpannor och det krävs precision för att veta exakt när bladen är färdiga. De rullas sedan och resultatet ger en rostad, lätt smak som har örtiga toner.

Japanskt grönt te

Smaken på det japanska teet präglas av landets läge ute i havet. Efter upphettningen som sker genom ångning får bladen en smak som kan beskrivas som algig och minner om havet, samtidigt som den är ren och elegant. I Japan dricks och produceras uteslutande grönt te som får växa på låg höjd till skillnad från hur teet odlas på kontinenten. Japanskt te är dyrare än kinesiskt. Arbetskraften höjer priset även om den mesta produktionen sker maskinellt. Teceremonin är speciell för Japan, läs mer under fliken Tetraditioner.



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

Pasta är mycket mer än spagetti. En enkel tagliatelle blir helgmat med en god sås, gärna med bacon och zucchini. Ädelostsås med broccoli, dragonsås med fläskfilé eller en god currysås – alla lyfter pastan till nya höjder. En klassisk köttfärssås måste inte smaka barnmat och en god, krämig ostsås eller fetaostkräm är allt som behövs som tillbehör till färsk pasta. Sugen på mera? En god tapenade och ett snabbt olivbröd i långpannan så har du menyn!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...