Oolongte


Oolong betyder svart orm eller svart drake. Enligt en sägen kom oolongteet till då en teodlare blev bortjagad från sina nyplockade teblad av just en svart orm. När han kom tillbaka hade bladen börjat oxidera i solskenet och var någonstans emellan gröna och svarta. Odlaren provade att brygga te av dem och oolongteet var upptäckt.

Framställningsprocessen för oolong är ingen exakt vetenskap utan kräver fingertoppskänsla från odlaren. Teet tillåts oxidera delvis och blir ett mellanting mellan svart och grönt. Graden av oxidation kan variera och syns efter bryggningen då delar av bladen är mörkare och andra delar fortfarande är gröna. Smakmässigt kan teet hamna alltifrån det skiraste, naturligaste gröna till det mustigaste mörka men ofta med en blommig, rundad ton. Oolong produceras i Kina och Taiwan men det är framför allt taiwaneserna som dricker det. Oolong dominerar i Taiwan liksom det gröna teet i Kina och Japan.
Till framställningen används skottets tredje eller fjärde blad. Dessa skördas under sommaren och hösten så då är det rätt säsong för att avnjuta ett färskt oolongte. Blad längre ner på skottet innehåller mindre mängd koffein och halten blir lägre än för svart och ibland till och med grönt te.

När man brygger oolong kan man använda sig av gong fu-metoden som innebär stor mängd te och kort dragningstid - cirka tre teskedar per kopp i omkring en halv till en minut. Temperaturen på vattnet bör ligga omkring 85 grader. Bäst smak får man om man brygger på samma teblad flera gånger, de flesta teer går att brygga upp till fem gånger, vissa upp till tio. Under andra och tredje bryggningen vecklar tebladen ut sig och ger bättre arom. Det går också bra att brygga på det vanliga viset.

Oolongte går att lagra, vilket görs i svala, mörka utrymmen. Smaken rundas med tiden av och blir mer komplex, bladen mörknar. Detta te är oolongernas excellence och kan bli mycket dyrt. Man får däremot mycket för pengarna eftersom teet tål att bryggas upp till tio gånger.

Om du är förtjust i oolong kan det vara värt att skaffa en kanna särskilt för detta te. Den ska vara oglaserad för maximal smak, eftersom leran drar åt sig smak och avger den till nästkommande bryggningar. Använd bara vatten till att skölja ur kannan.



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...