Oolong - Tesorter

Oolongte


Oolong betyder svart orm eller svart drake. Enligt en sägen kom oolongteet till då en teodlare blev bortjagad från sina nyplockade teblad av just en svart orm. När han kom tillbaka hade bladen börjat oxidera i solskenet och var någonstans emellan gröna och svarta. Odlaren provade att brygga te av dem och oolongteet var upptäckt.

Framställningsprocessen för oolong är ingen exakt vetenskap utan kräver fingertoppskänsla från odlaren. Teet tillåts oxidera delvis och blir ett mellanting mellan svart och grönt. Graden av oxidation kan variera och syns efter bryggningen då delar av bladen är mörkare och andra delar fortfarande är gröna. Smakmässigt kan teet hamna alltifrån det skiraste, naturligaste gröna till det mustigaste mörka men ofta med en blommig, rundad ton. Oolong produceras i Kina och Taiwan men det är framför allt taiwaneserna som dricker det. Oolong dominerar i Taiwan liksom det gröna teet i Kina och Japan.
Till framställningen används skottets tredje eller fjärde blad. Dessa skördas under sommaren och hösten så då är det rätt säsong för att avnjuta ett färskt oolongte. Blad längre ner på skottet innehåller mindre mängd koffein och halten blir lägre än för svart och ibland till och med grönt te.

När man brygger oolong kan man använda sig av gong fu-metoden som innebär stor mängd te och kort dragningstid - cirka tre teskedar per kopp i omkring en halv till en minut. Temperaturen på vattnet bör ligga omkring 85 grader. Bäst smak får man om man brygger på samma teblad flera gånger, de flesta teer går att brygga upp till fem gånger, vissa upp till tio. Under andra och tredje bryggningen vecklar tebladen ut sig och ger bättre arom. Det går också bra att brygga på det vanliga viset.

Oolongte går att lagra, vilket görs i svala, mörka utrymmen. Smaken rundas med tiden av och blir mer komplex, bladen mörknar. Detta te är oolongernas excellence och kan bli mycket dyrt. Man får däremot mycket för pengarna eftersom teet tål att bryggas upp till tio gånger.

Om du är förtjust i oolong kan det vara värt att skaffa en kanna särskilt för detta te. Den ska vara oglaserad för maximal smak, eftersom leran drar åt sig smak och avger den till nästkommande bryggningar. Använd bara vatten till att skölja ur kannan.



Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

halloweenrecept.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...