Oolongte


Oolong betyder svart orm eller svart drake. Enligt en sägen kom oolongteet till då en teodlare blev bortjagad från sina nyplockade teblad av just en svart orm. När han kom tillbaka hade bladen börjat oxidera i solskenet och var någonstans emellan gröna och svarta. Odlaren provade att brygga te av dem och oolongteet var upptäckt.

Framställningsprocessen för oolong är ingen exakt vetenskap utan kräver fingertoppskänsla från odlaren. Teet tillåts oxidera delvis och blir ett mellanting mellan svart och grönt. Graden av oxidation kan variera och syns efter bryggningen då delar av bladen är mörkare och andra delar fortfarande är gröna. Smakmässigt kan teet hamna alltifrån det skiraste, naturligaste gröna till det mustigaste mörka men ofta med en blommig, rundad ton. Oolong produceras i Kina och Taiwan men det är framför allt taiwaneserna som dricker det. Oolong dominerar i Taiwan liksom det gröna teet i Kina och Japan.
Till framställningen används skottets tredje eller fjärde blad. Dessa skördas under sommaren och hösten så då är det rätt säsong för att avnjuta ett färskt oolongte. Blad längre ner på skottet innehåller mindre mängd koffein och halten blir lägre än för svart och ibland till och med grönt te.

När man brygger oolong kan man använda sig av gong fu-metoden som innebär stor mängd te och kort dragningstid - cirka tre teskedar per kopp i omkring en halv till en minut. Temperaturen på vattnet bör ligga omkring 85 grader. Bäst smak får man om man brygger på samma teblad flera gånger, de flesta teer går att brygga upp till fem gånger, vissa upp till tio. Under andra och tredje bryggningen vecklar tebladen ut sig och ger bättre arom. Det går också bra att brygga på det vanliga viset.

Oolongte går att lagra, vilket görs i svala, mörka utrymmen. Smaken rundas med tiden av och blir mer komplex, bladen mörknar. Detta te är oolongernas excellence och kan bli mycket dyrt. Man får däremot mycket för pengarna eftersom teet tål att bryggas upp till tio gånger.

Om du är förtjust i oolong kan det vara värt att skaffa en kanna särskilt för detta te. Den ska vara oglaserad för maximal smak, eftersom leran drar åt sig smak och avger den till nästkommande bryggningar. Använd bara vatten till att skölja ur kannan.



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...