Oolongte


Oolong betyder svart orm eller svart drake. Enligt en sägen kom oolongteet till då en teodlare blev bortjagad från sina nyplockade teblad av just en svart orm. När han kom tillbaka hade bladen börjat oxidera i solskenet och var någonstans emellan gröna och svarta. Odlaren provade att brygga te av dem och oolongteet var upptäckt.

Framställningsprocessen för oolong är ingen exakt vetenskap utan kräver fingertoppskänsla från odlaren. Teet tillåts oxidera delvis och blir ett mellanting mellan svart och grönt. Graden av oxidation kan variera och syns efter bryggningen då delar av bladen är mörkare och andra delar fortfarande är gröna. Smakmässigt kan teet hamna alltifrån det skiraste, naturligaste gröna till det mustigaste mörka men ofta med en blommig, rundad ton. Oolong produceras i Kina och Taiwan men det är framför allt taiwaneserna som dricker det. Oolong dominerar i Taiwan liksom det gröna teet i Kina och Japan.
Till framställningen används skottets tredje eller fjärde blad. Dessa skördas under sommaren och hösten så då är det rätt säsong för att avnjuta ett färskt oolongte. Blad längre ner på skottet innehåller mindre mängd koffein och halten blir lägre än för svart och ibland till och med grönt te.

När man brygger oolong kan man använda sig av gong fu-metoden som innebär stor mängd te och kort dragningstid - cirka tre teskedar per kopp i omkring en halv till en minut. Temperaturen på vattnet bör ligga omkring 85 grader. Bäst smak får man om man brygger på samma teblad flera gånger, de flesta teer går att brygga upp till fem gånger, vissa upp till tio. Under andra och tredje bryggningen vecklar tebladen ut sig och ger bättre arom. Det går också bra att brygga på det vanliga viset.

Oolongte går att lagra, vilket görs i svala, mörka utrymmen. Smaken rundas med tiden av och blir mer komplex, bladen mörknar. Detta te är oolongernas excellence och kan bli mycket dyrt. Man får däremot mycket för pengarna eftersom teet tål att bryggas upp till tio gånger.

Om du är förtjust i oolong kan det vara värt att skaffa en kanna särskilt för detta te. Den ska vara oglaserad för maximal smak, eftersom leran drar åt sig smak och avger den till nästkommande bryggningar. Använd bara vatten till att skölja ur kannan.



Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

Härligt friska rabarber dyker upp i trädgårdsland och butiker allt längre norrut i landet. En klassisk smulpaj förvandlar den syrliga stjälken till sommrig efterrätt. Variera pajen med havretäcke eller gör en god kardemummavariant som smakar lika bra kyld som ljummen. Pepparochsalt rekommenderar en nykomponerad smulpaj med mandelmassa i täcket och citron som smaksättare. Riktigt gott även för den som inte tål gluten.

 smulpaj.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...