Oolongte


Oolong betyder svart orm eller svart drake. Enligt en sägen kom oolongteet till då en teodlare blev bortjagad från sina nyplockade teblad av just en svart orm. När han kom tillbaka hade bladen börjat oxidera i solskenet och var någonstans emellan gröna och svarta. Odlaren provade att brygga te av dem och oolongteet var upptäckt.

Framställningsprocessen för oolong är ingen exakt vetenskap utan kräver fingertoppskänsla från odlaren. Teet tillåts oxidera delvis och blir ett mellanting mellan svart och grönt. Graden av oxidation kan variera och syns efter bryggningen då delar av bladen är mörkare och andra delar fortfarande är gröna. Smakmässigt kan teet hamna alltifrån det skiraste, naturligaste gröna till det mustigaste mörka men ofta med en blommig, rundad ton. Oolong produceras i Kina och Taiwan men det är framför allt taiwaneserna som dricker det. Oolong dominerar i Taiwan liksom det gröna teet i Kina och Japan.
Till framställningen används skottets tredje eller fjärde blad. Dessa skördas under sommaren och hösten så då är det rätt säsong för att avnjuta ett färskt oolongte. Blad längre ner på skottet innehåller mindre mängd koffein och halten blir lägre än för svart och ibland till och med grönt te.

När man brygger oolong kan man använda sig av gong fu-metoden som innebär stor mängd te och kort dragningstid - cirka tre teskedar per kopp i omkring en halv till en minut. Temperaturen på vattnet bör ligga omkring 85 grader. Bäst smak får man om man brygger på samma teblad flera gånger, de flesta teer går att brygga upp till fem gånger, vissa upp till tio. Under andra och tredje bryggningen vecklar tebladen ut sig och ger bättre arom. Det går också bra att brygga på det vanliga viset.

Oolongte går att lagra, vilket görs i svala, mörka utrymmen. Smaken rundas med tiden av och blir mer komplex, bladen mörknar. Detta te är oolongernas excellence och kan bli mycket dyrt. Man får däremot mycket för pengarna eftersom teet tål att bryggas upp till tio gånger.

Om du är förtjust i oolong kan det vara värt att skaffa en kanna särskilt för detta te. Den ska vara oglaserad för maximal smak, eftersom leran drar åt sig smak och avger den till nästkommande bryggningar. Använd bara vatten till att skölja ur kannan.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

Kladdkakan har länge varit en av våra älsklingskakor. Snabb och lättbakad är den svårslagen när det är bråttom eller som första kaka att öva på i köket. Dessutom är det svårt att inte gilla en krämig chokladkaka, gärna med en klick grädde!
Har du 20 minuter på dej kan du trolla fram både klassisk kladdkaka, kladdkaka med choklad, kladdkaka med nötter eller bakad i långpanna för att räckta till många.
Eller så gillar du som vi lakrits och bakar en god lakritskladdkaka! Bjud på en enkel lakrits-kladdkaka eller en kladdkaka med lakrits och choklad. Allra godas just nu tycker vi vårt nya recept på lakritskladdkaka i rutor är. Servera med vispad grädde för en perfekt fika eller efterrätt!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...