Framställningsprocessen - så blir det te!

 


Te, eller Camellia sinensis, växer i vilt tillstånd som träd men tuktas till buskar på plantagerna. Odlingen sker i Sydostasien, Afrika och Sydamerika där klimatet tillåter. De tjocka, blanka och koffeinhaltiga bladen plockas från buskar som är mellan 12 och 16 år gamla men träden kan bli flera hundra år. För finare teer handplockas bladen.

Det te som Shen Nung fick i sin kopp var förstås ursprungsteet, grönt te. Det var detta som dracks i Kina under lång tid och förstås fortfarande. Kravet på längre hållbarhet för handelsresor med fjärran länder gjorde att det svarta teet började framställas.

Till grönt te får tebladen vissna utspridda på marken och rullas sedan utan jäsning. Smakerna framträder bättre när tebladen rullas. Om man framställer svart te är processen densamma men efter rullningen fermenteras, det vill säga jäses, bladen och torkas till sist. Oolongte behandlas som svart te med skillnaden att det jäser kortare tid än den timme som krävs för svart te.

Vitt te
är inte framställt av de fullt utvuxna tebladen utan består av de ljusa yttersta bladspetsarna och buskens oöppnade knoppar. Teet får torka utan värme. Endast en gång per år skördas det vita teet.

Rött te är en sak för sig och har ingenting med det vanliga teet att göra. Det består av de fermenterade bladen från rooibosbusken som växer i södra Afrika. Här dricks det som svalkande dryck, naturligt koffeinfri.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...