Hälsoeffekter av te



Vilka hälsoeffekter te har är inte helt klarlagt men vissa främjande egenskaper har det helt klart. Grönt te är det som har forskats mest på. En måttlig konsumtion, kanske 2-3 koppar per dag, sägs vara bäst.

Flera ämnen i teet kan ge positiva effekter på kroppen:

Antioxidanter finns i bland annat rött vin, blåbär och andra färgmättade grönsaker och frukter. I grönt och rött te finns det tanniner som är en sorts antioxidanter. Dessa skyddar kroppen från att fria radikaler som i för stora mängder kan skada cellerna i kroppen.
 

  • Tanninerna innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan skydda mot virus på ett liknande sätt som vissa värktabletter.
  • Järn och mineraler binds med hjälp av tanniner (rött te har ingen järnbindande effekt).
  • Flour i teet kan motverka karies.
  • Te kan sänka blodfetter och kolesterol samt höja kroppens ämnesomsättning och fettförbränning.
  • Teanin är en aminosyra som finns i teer framställda av Camellia sinensis. Denna ger avslappning och piggar samtidigt upp.



Tänk på att det inte är bra att dricka svart te direkt efter en måltid eftersom upptaget av järn kan hämmas. Mjölk och socker förtar förstås en del av teets positiva effekter men det kan vara värt att ignorera för njutningens skull.


Kommentar av Mait
20 februari 2013

Flour är bra för tänderna men giftigt för kroppen. Och man sköljer ju inte tänderna i te direkt...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...