Hälsoeffekter av te



Vilka hälsoeffekter te har är inte helt klarlagt men vissa främjande egenskaper har det helt klart. Grönt te är det som har forskats mest på. En måttlig konsumtion, kanske 2-3 koppar per dag, sägs vara bäst.

Flera ämnen i teet kan ge positiva effekter på kroppen:

Antioxidanter finns i bland annat rött vin, blåbär och andra färgmättade grönsaker och frukter. I grönt och rött te finns det tanniner som är en sorts antioxidanter. Dessa skyddar kroppen från att fria radikaler som i för stora mängder kan skada cellerna i kroppen.
 

  • Tanninerna innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan skydda mot virus på ett liknande sätt som vissa värktabletter.
  • Järn och mineraler binds med hjälp av tanniner (rött te har ingen järnbindande effekt).
  • Flour i teet kan motverka karies.
  • Te kan sänka blodfetter och kolesterol samt höja kroppens ämnesomsättning och fettförbränning.
  • Teanin är en aminosyra som finns i teer framställda av Camellia sinensis. Denna ger avslappning och piggar samtidigt upp.



Tänk på att det inte är bra att dricka svart te direkt efter en måltid eftersom upptaget av järn kan hämmas. Mjölk och socker förtar förstås en del av teets positiva effekter men det kan vara värt att ignorera för njutningens skull.


Kommentar av Mait
20 februari 2013

Flour är bra för tänderna men giftigt för kroppen. Och man sköljer ju inte tänderna i te direkt...


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

frukostbullar.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...