Teets historia

Teets historia är mytomspunnen. Den kan med ganska stor säkerhet härledas till Kina, men förslagen på årtal varierar stort.

En av de vanligare berättelsen är att det var den kinesiske kejsaren Shen Nung som omkring 2700 f Kr av misstag upptäckte teet.

Det sägs att han bara drack kokt vatten för hälsans skull. En dag ska blad från en tebuske ha fallit i hans kopp och färgat vattnet gyllene. Den nyfikne kejsaren smakade teet och fann att det var gott! Därefter började teet odlas över Kina och spridas via hovet till hela befolkningen.

Historien om hur teet kom till Sverige är lättare att kontrollera trovärdigheten på. Handeln mellan Asien och Europa som började utvecklas under 1700-talet gjorde att teet via Holland fick en väg till norra Europa.

Svenska Ostindiska Kompaniet banade på 1730-talet en mer direkt väg för handeln. Bland porslin, tyger och prydnadssaker fraktades teerna och fick stort genomslag först i England och senare i Sverige.

I societetskretsar blev teet populärt i 1800-talets moderiktiga salonger.


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Iannis P.
14 maj 2020

Vattnet färgades gyllene? Det var det konstigaste jag hört och jag har hört konstiga saker om kinesisk mytologi och historia. Great text tho!

Kommentar av osignerat
19 november 2012

jag gillar teee

Kommentar av osignerat
19 maj 2011

vad kul text!

Kommentar av hej
16 februari 2010

mkt intressant


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se


Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand.

Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket!

 smakakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...