Teplantan

Grunden till allt äkta te

Teplantan växer i vilt tillstånd som träd men tuktas till buskar på plantagerna. Odlingen sker i Sydostasien, Afrika och Sydamerika där klimatet tillåter. De tjocka, blanka och koffeinhaltiga bladen plockas från buskar som är mellan 12 och 16 år gamla men träden kan bli flera hundra år. Ju längre ner på skottet bladen växer, desto lägre koffeinhalt. För finare teer handplockas bladen.

Det finns två varianter av teplantan, den kinesiska Camellia sinensis sinensis, och den indiska, Camellia sinensis assamica. Den senare upptäcktes först på 1800-talet och är en robustare, enstammad variant som ger kraftigare och något mindre komplex smak. Finstämda aromer framträder lättare i teer där den kinesiska varianten är huvudsaklig planta. Ofta odlar man på hybrider av dessa båda vilket kan ge stora variationer i smaken.

Det te som Shen Nung fick i sin kopp var förstås ursprungsteet, grönt te. Det var detta som dracks i Kina under lång tid och fortfarande är det mest populära. Kravet på längre hållbarhet för handelsresor med fjärran länder gjorde att pu er och det svarta teet började framställas. Gult och vitt te är varianter på det gröna teet.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...