Koppar, kannor och samovarer

 

En plastmugg med blaskigt påste på en mack någonstans ger förstås inte samma känsla som ett fullt dukat bord med sköra tekoppar och en välformad, ångande kanna. Det är inte bara teet i sig som är viktigt, utan också sättet på vilket det serveras. De flesta har kanske sin favoritkopp i skåpet. Tekoppen ska vara skön att greppa, helst med båda händerna, får gärna vara rymligare än kaffekoppen och ska hålla värmen någorlunda bra. Kannan i sin tur bör vara i hanterlig storlek med ett rejält handtag och ska helst inte droppa mer än nödvändigt. Ryssarna har sina charmiga men lite mer svårhanterliga samovarer, där ett starkt te får stå och puttra över en kolbädd för att sedan spädas till önskad styrka.
 


Teet kan antingen bryggas med tebladen direkt i kannan och sedan silas av men de sista kopparna riskerar att bli rejält starka. Det finns engångsfilter av papper, men de återanvändningsbara är mer miljövänliga och finns i de flesta livsmedelsaffärer. För enstaka koppar finns många modeller i metall. Tetillbehören får lätt bruna avlagringar som går ganska lätt att skrubba bort, använd stålull i värsta fall men skölj ordentligt så teet inte tar smak. Eller diska ur koppen med någon tesked citronsyra, finns att köpa i livsmedelsbutiken.


Kommentar av Arisu
8 april 2011

Har aldrig haft problem med att tvätta en tekopp!

(kanske för att jag aldrig har mjölk i...)

Kommentar av Newton
30 mars 2010

Tips till bruna avlagringar pa tetillbehoren ar bakpulver. Jag brukar lagga de bruna redskapen i en bunke med 2 tsk bakpulver och halla kokande vatten over dem. Nar de statt en stund i vattnet ar den bruna avlagringen latt att gnugga av.

Svar av Sååpa
24 oktober 2010

Man kan även använda sig av rensåpa, ett tunt lager får verka i några minuter. Sen diskar man som vanligt.

Svar av Kaka
15 juli 2010

Det fungerar även väldigt bra att bara gnugga rent med en blöt tvättsvamp.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...