Koppar, kannor och samovarer

 

En plastmugg med blaskigt påste på en mack någonstans ger förstås inte samma känsla som ett fullt dukat bord med sköra tekoppar och en välformad, ångande kanna. Det är inte bara teet i sig som är viktigt, utan också sättet på vilket det serveras. De flesta har kanske sin favoritkopp i skåpet. Tekoppen ska vara skön att greppa, helst med båda händerna, får gärna vara rymligare än kaffekoppen och ska hålla värmen någorlunda bra. Kannan i sin tur bör vara i hanterlig storlek med ett rejält handtag och ska helst inte droppa mer än nödvändigt. Ryssarna har sina charmiga men lite mer svårhanterliga samovarer, där ett starkt te får stå och puttra över en kolbädd för att sedan spädas till önskad styrka.
 


Teet kan antingen bryggas med tebladen direkt i kannan och sedan silas av men de sista kopparna riskerar att bli rejält starka. Det finns engångsfilter av papper, men de återanvändningsbara är mer miljövänliga och finns i de flesta livsmedelsaffärer. För enstaka koppar finns många modeller i metall. Tetillbehören får lätt bruna avlagringar som går ganska lätt att skrubba bort, använd stålull i värsta fall men skölj ordentligt så teet inte tar smak. Eller diska ur koppen med någon tesked citronsyra, finns att köpa i livsmedelsbutiken.


Kommentar av Arisu
8 april 2011

Har aldrig haft problem med att tvätta en tekopp!

(kanske för att jag aldrig har mjölk i...)

Kommentar av Newton
30 mars 2010

Tips till bruna avlagringar pa tetillbehoren ar bakpulver. Jag brukar lagga de bruna redskapen i en bunke med 2 tsk bakpulver och halla kokande vatten over dem. Nar de statt en stund i vattnet ar den bruna avlagringen latt att gnugga av.

Svar av Sååpa
24 oktober 2010

Man kan även använda sig av rensåpa, ett tunt lager får verka i några minuter. Sen diskar man som vanligt.

Svar av Kaka
15 juli 2010

Det fungerar även väldigt bra att bara gnugga rent med en blöt tvättsvamp.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...